+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00

 

 

Ivartalanítás

Macskák ivartalanítása-Miért tartjuk ezt fontosnak!?

Ha valaki nem tenyésztési célból vásárol illetve tart macskát, akkor javasoljuk mindenképpen az ivartalanítását! MIÉRT?

  • Az ivarérett kandúrok vizeletszaga a hormonok miatt megváltozik, rendkívűl büdössé válik. Ezzel az általa kellemes férfiúi szaggal azonban az egész lakást megjelöli (több helyre spriccelve). A kint tartott kandúrok jelenlétével viszont akkor szembesülünk mikor a reggeli friss virágillatra vágyva kiülünk a kávénkkal a teraszra és hanyatesünk az orrfacsaró bűztől aminek a forrása a vizelettel átáztatott ülőgarnitúra. 
    Nőstények esetében ivarzáskor elviselhetetlenné váló izgatottság, búgó hangok (legtöbbször éjszaka), agresszió, a gazdira pedig a kialvatlanság lehet a jelemző, nem beszélve a nem kívánt szaporulatról.
  • A nem ivartalanított macskák a nemi vágyaik kielégítése céljából nagyobb területeket járnak be, távolabbi helyekre is eljárnak. Így sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve (autóbalesetek, más, esetleg kóbor fertőzött macskák támadása, kullancsok-bolhák okozta fertőzések).
  • Az ivarzási időszakban a kandúrok egymás közötti rivalizálásával, a meghódítandó nőszemély megkaparintásával egyidejüleg sok sérülést szenvedhetnek. Harapott sebek sokszor elfertőzödnek, tályogok alakulnak ki. Sokszor bolhák és külső élösködők hadát röppentik  át egymásra. Nem utolsó sorban, a főleg vérrel és nyállal terjedő vírusbetegségekkel ferőzhetik egymást (macska AIDS/FIV, macskaleukózis/FELV, macska fertőző hashártyagyulladása/FIP).
    Ezek a betegségek nem gyógyíthatóak, így a megfertőződés után a cica egész élete végéig hordozni fogja a vírust, sőt meg is betegedhet!
  • Nőstényeknél a többszöri ivarzás kapcsán a fertőződés esélye nagy. Bizonyos esetekben a vírus a magzatba is átjuthat, így a megszületett kis poronty már egész életére megbélyegezetté válik.
  • A nem ivartalanított nőstényeknél idősebb korban sokszor diagnosztizálhatunk ivarszervi daganatokat, gyulladásokat.

Összefoglava azt mondhatjuk , hogy félretéve a magunk nemiségével párhuzamba állított elképzeléseinket, a kedvencünk egészségét tartsuk előrébbvalónak, LEGFONTOSABBNAK, tegyük meg az első lépést!

 

 

Hírlevél feliratkozás

+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

Rendelési idő
H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00