+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00

 

 

Vissza a bejegyzésekhez

Szívféreg szűrővizsgálat AKCIÓ

Február
26

Mi okozza a szívférgességet?

A szívférgességet egy fonálféregfaj (Dirofilaria immitis) okozza, melynek kifejlett példányai akár a 12-30 cm hosszúságot is elérhetik. Ezeknek a férgeknek a kifejlett egyedei elsősorban a tüdő ereiben valamint a jobb szívfélben élősködnek. Természetes gazdája a kutya, de fertőződhetnek más fajok is: macskafélék, fóka és az ember is.

 

Hogyan terjed a szívféreg, fejlődésmenet?

A szív-, és bőrférgesség elsődleges terjesztői a közönséges szúnyogok. A nőstények a szívféreg első stádiumú lárváit L1 (mikrofilária) közvetlenül a vérszíváskor veszik fel, amelyek optimális viszonyok között 10-14 nap alatt fejlődnek fertőzőképes lárvákká L3. Egy következő vérszívás alkalmával ezek kerülnek be az új gazdaállatba, ahol lezajlik a 3. és a 4. vedlés (50-70 nap), majd a vérkerigéssel jutnak a kifejlett alakok a szívbe és a tüdőbe. Itt érik el az ivarérettséget ami körülbelül 120 nap. Amennyiben egy állaton belül több, különböző ivarú féreg alakul ki, a férgek szaporodásuk során létrehozzák az L1 lárvákat, amelyek a perifériás vérben élősködve mikrofilarémiát okoznak. A vérvizsgálatok során ezek a lárvaformák láthatóak mikroszkóppal. Ezek a lárvák megjelenésben nagyon hasonlítanak a bőrféreg (Dirofilaria repens) lárva alakjaira.Ilyenkor célszerű a célzott szívféreg Elisa teszttel vagy PCR vizsgálattal elkülöníteni a két típust. Fontos tudni, hogy a vérben keringő L1 lárvák rajzása főleg a melegebb időben és az esti-éjszakai órákban történik, valamint a felnőtt férgek akár 5 évig is élhetnek kedvenceinkben.

 

Milyen tüneteket okoz a szívférgesség?

A szívférgesség kutyáknál gyakran tünetmentes. A betegség általában krónikus lefolyású, heveny szívelégtelenség csak erősen fertőzött egyedekben alakulhat ki. Az enyhe fertőzöttség, illetve a betegség korai szakasza nem jár egészség-romlással, vagy csak mérsékelt fáradékonyságban, kondícióromlásban, lesoványodásban, nehézlégzésben továbbá alkalmankénti száraz köhögésben, orrvérzésben nyilvánul meg. A tünetek később súlyosbodhatnak. Esetenként a felköhögött váladék véres lehet, esetleg légzési nehézséget követően hirtelen elhullás is előfordulhat. A kifejlett férgek mechanikus és toxikus kártétele a tüdő ereiben trombus képződéshez, keringési elégtelenséghez vezethet.

 

Hogyan diagnosztizálható a fertőzöttség?

  • Mikrofiláriák észlelése a rutin vérvizsgálat során. Itt a vérben keringő L1 stádiumú lárvák kerülnek detektálásra.
  • Antigén kimutatáson alapuló ELISA teszt. Hazánkban számos gyorsteszt áll rendelkezésünkre, amelyekkel pár csepp vérből, 10 perces várakozást követően tudunk eredményt mondani.
  • PCR vizsgálat
  • Szívultrahang vizsgálat
  • Mellkas röntgen
     

Hogyan kezelhető a betegség?

A szívférgesség kezelése nem egyszerű és számos szempont figyelembevételével, minden esetben a tulajdonos részletes tájékoztatása mellett végezendő. A kezelés megkezdése előtt fel kell mérni az állat általános állapotát, fertőzöttség fokát és a kezelést követő 4-6 hetes mozgáskorlátozás kivitelezésének lehetőségét. Jelenleg az egyetlen olyan szer, amellyel a felnőtt férgek elpusztíthatóak a Magyarországon sajnos nem kapható melarzomin (Immiticide). A terápia  kórházi körülményeket, 24 órás felügyeletet és szigorú, több napig tartó ketrecnyugalmat igényel. A kezelés kockázata abból adódik, hogy az elpusztuló féregalakok elzárhatják a tüdő kisebb nagyobb ereit, ezzel tromboemboliát, keringési zavarokat okozva a tüdőben, amely akár elhulláshoz is vezethet. A sikeres kezelés után 4-6 hétig tartó mozgáskorlátozás szükséges, valamint a még vérben keringő lárva alakok elpusztítását havonta megismételt mikrofilária ellenes kezelés teszi teljessé.

 

Megelőzés

A szívférgesség megelőzésének két lényeges pontja van. 

  • Egyrészt a szúnyogok távoltartása kedvenceinktől. Erre használhatóak a havonta alkalmazható spot-on készítmények és a hosszabb hatású nyakörvek. 
  • Másrészt a vérben keringő illetve bejutó mikrofiláriák elpusztítása. Erre létezik spot-on készítmény vagy tabletta amelyek havi rendszerességgel alkalmazandóak.
  • Mentesítés: A vérből elvégzett negatív teszt után folyamatos havonta történő tabletta vagy csepp adagolásával megvédhető kedvencünk!

Évente egy alkalommal javasoljuk minden kutya, macska esetében a Dirofilaria immitis szívférgességre irányuló vizsgálatok elvégzését.

AKCIÓNK: Március1- től Május1.-ig tart. Az akcióban 6 hónapot betöltött egyedek vehetnek részt.

Hírlevél feliratkozás

+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

Rendelési idő
H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00