+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00

 

 

Vissza a bejegyzésekhez

Fülgyulladás kedvenceinknél

November
23

A fülgyulladás vagy más néven a külső hallójárat gyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedés a kutyáknál. Sokkal ritkább esetben fordul elő a macskák esetében. A fül három fő részből áll, külső-, közép- és belső fülből. A legtöbb esetben a külső  hallójárat gyulladása áll fent. De más megbetegedések tünetei is lehet a fülgyulladás, mint pl. allergia, bűzmirigy telitettsége, egyes autoimmun megbetegedések is előidézhetik.


A fülgyulladás oka

A kutyáknál hajlamosító tényezőként állhat fent a hosszú lógó fül, külső szőrös hallójárat, fokozott fülváladék termelés, de számos fajta is hajlamos a hallójárat gyulladásra (pl. németjuhász, spániel, bischon fajták).
A gyulladás kialakulásának számos oka lehet: 
- idegentest a fülben, legtöbb esetben toklász,
- ha víz kerül a fülbe, főképp a nyári időszakban,
- élősködök, fülatkásság.
Macskáknál a legtöbb fülproblémát az élősködök, fülatkák okozzák. 

A hallójárat gyulladás tünetei
A kisállat vakarja, a környezetében lévő tárgyakhoz dörzsöli, rázza ,esetleg ferdén tartja a fejét. A külső hallójárat kipirult, érintésre fájdalmas, büdös, barnás váladék ürül a fülből/ fülekből. 
Minden ilyen eset észlelésekor azonnali állatorvosi ellátás javasolt! A fülben kialakult gyulladás során képződött váladékban többféle baktérium és gombafaj fejlődhet ki. Súlyosabb esetben a baktériumok a dobhártyán áthatolhatnak a közép- és belső fülbe is. Idült esetben ez a hallójárat beszűküléséhez vezethet. Időnként sajnos ez a kutya hallásának elvesztésébe is kerülhet, koordinációs zavarokhoz vezethet.
A fülgyulladás kezelése 
Legfontosabb teendő a gyulladás okának megtalálása, annak megszüntetése. Egy régóta fennálló hallójárat gyulladás vagy egy idegentest esetében az állatot bódítani kell majd egy alapos fülmosást végezni. A bódítás miatt a beavatkozás előtt mindenképpen javasolt egy vérlabor készítése, az egyed általános állapotának felmérése a biztonságos bódítás érdekében. A fülmosás során először minden alkalommal fülváladék mintavételt szoktunk venni, amit mikroszkópos vizsgálatnak vetünk alá. Ennek alapján a megfelelő diagnózis ismeretében célzott kezelést kezdünk el. A folyamat végén felébresztjük a kutyust és éber állapotban engedjük haza. Otthoni utókezelésre célzott terápiát írunk elő, minimalizálva a gazdi feladatait.
Macskáknál a fülatkásság kezelésére fülcsepp, illetve spot on készítmény használatos, rendszeres fültisztítás mellett.
A problémák megelőzéseként javasoljuk a rendszeres fültoilettet. Kedvencünk rendszeres fültisztítását egy héten egyszer végezzük el!

Kérdésével és időponért forduljon hozzánk bizalommal!

Hírlevél feliratkozás

+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

Rendelési idő
H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00