+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00

 

 

November
20

 

A fogkő

A fogkövesség kezdeti stádiumában úgynevezett plakk képződik a kutya/ macska fogain, a fogak között illetve a fognyakon. Majd a nyálból kivált ásványianyagok, kalcium és magnézium sók lerakódnak,ezek megszilárdulva alakítják ki magát a fogkövet. A későbbiekben ez ínygyulladást, kellemetlen szájszagot,barnás lerakódást, nehézkes táplálék felvételt sőt fogvesztést is okozhat. Egy erős fogkövesség kihatással lehet az állat véráramára és szervi funkcióira is (máj, vese, szív, stb.) az ott elszaporodó baktériumok miatt.

A fogköveség kialakulása

Sokszor a túlgyakori etetés, jutalomfalat okozza a fog megbetegedését.  A táplálék felvétele után pár órával bomlik az étel ami a szájüregben maradt. Ha az állat túl sokszor kap enni vagy  az étel folyamatosan előtte van  akkor ez a  folyamat állandóan fent áll és kialakul a plakk. Fontos kiemelnünk egy jó táp mellett nincs az állatnak más eleség felvételére szüksége. Idősebb és kistestű kutyák hajlamosabbak a fogkövességre.

A fogkövesség megelőzése

A társállat etetésének leredukálása, napi 1 maximum 2 etetéssel. Javasolt a száraz táp adása, ami segít csökkenti a plakkok kialakulását, a nedves tápokkal szemben. Ma már az állatgyógyászatban sok különböző akár homeopátiás készítmény kapható a megelőzés vagy fogkő kialakulásának lassítása érdekében, pl. fogkrémek, szájvízek akár speciális fogkefe is.  Ezért a megelőzésen van a nagyobb hangsúly.

A fogkő etávolítás, elő - és utókezelés

Ahhoz, hogy megfelelően hozzáférjünk a fogakhoz egy felületes altatásra, bódításra van szükség. Ami  addig áll fent amíg kapja az altatószert illetve ennek a szernek meg van az ellenpólusa amivel tudjuk ébreszteni a kutyát vagy macskát. Sokszor a gazdik megrettennek az bódítástól, így a nyugodtabb altatás érdekében szoktuk javasolni egy altatás előtti vérlabor készítését amiben egy vérkép és az alap máj- és, vesefunckiók tartoznak bele.  Amennyiben ez elváltozást nem mutat már érkezhetnek is a fogkő eltávolítására, természetesen előtte egy fizikális vizsgálat megelőzi az altatást.Aznap éhgyomorra kell hozni kedvencüket.  A kisállat kap egy vénakült, ehhez infúziót ami segíti az altatószer hatását és a könnyebb ébredést valamint a  vérnyomás fentartását. Körülbelül maga az egész folyamat 1,5 - 2 órát vesz igénybe a bódítástól a teljesen éber állapotig amikor már a saját lábán mehet haza a kis beteg. A fogkövet egy ún. fogkő depurátorral szedjük le, ami lepattintja/ lerezegteti a fogkövet.  Sajnos előfordul, hogy egy - egy fogat el kell távolítanunk. Ezután ébredhet is kedvencük. Otthoni utókezelésre általában nincs szükség, de egy erősebb fogínygyulladás esetében antibiotikum kúrát kell végezni. A beavatkozás napján a megszokottól kevesebbet ehet az esti órák folyamán illetve többször keveset ihat az egyed. Másnaptól a megszokott napirend folytatható.

Kérdésükkel és időpontért forduljanak hozzánk bizalommal!

 

 

MesterVet Csapata 

Hírlevél feliratkozás

+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

Rendelési idő
H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00