+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00

 

 

Betegség leírások

Szemhéjállási rendellenességek:

A szemhéjak rendellenes állásával gyakran találkozunk. Főleg kutyákban fordul elő, de macskáknál sem számít ritkaságnak.

Kialakulásuk hátterében  elsősorban a genetikai okok állnak, de sérülés, trauma, hegesedés miatt is kialakulhat.

Kettő fő formája létezik:

1. entrópium, azaz befelé forduló szemhéj. Talán ez a rosszabb verzió, ilyenkor minden pislogásnál a  beforduló szemhéj irritálja a szemet. Enyhébb esetben csak azt látjuk hogy a kutya többet könnyezik, rosszabb esetben hunyorog, a szem durván váladékozik, és akár szaruhártya fekélyek is kialakulhatnak a szemen. Ez már a látást, és a szemet is veszélyezteti.

2. ectrópium azaz kifelé forduló szemhéj.  Főleg az alsó szemhéjon fordul elő. Egy ilyen szem könnyebben kiszárad, a kiforduló rész nem oszlatja megfelelően a  könnyet a szem felszínén. A szem könnyebben fertőződik, gyorsabban szárad.

Sajnos van olyan speciális forma is (nem ritka) amikor a kettő forma egyszerre fordul elő

Enyhe esetekben meg lehet próbálni tünetileg kezelni az állat szemeit, speciális szemcseppekkel, folyamatosan kontroll mellett (szaruhártya épsége, könnyfilm mennyiségi és minőségi kontrollja)

A szemhéjállást korrigálni minden esetben csak műtéttel lehetséges.

Fontos tudni, hogy rossz szemhéjállással leélni egy életet a kutya számára nagyon kellemetlen. Gondoljunk csak arra, amikor egy szempilla véletlen belemegy a szemünkbe, mennyire rossz érzés.

Néhány kép nem megfelelő szemhéjállásokról:

Kérdésével és időpontért forduljon dr. Rádai Levente szemész kollégánkhoz bizalommal!

 

 

 

Fogkövesség - A társállatok leggyakoribb fogászati megbetegedése

A fogkő

A fogkövesség kezdeti stádiumában úgynevezett plakk képződik a kutya/ macska fogain, a fogak között illetve a fognyakon. Majd a nyálból kivált ásványianyagok, kalcium és magnézium sók lerakódnak,ezek megszilárdulva alakítják ki magát a fogkövet. A későbbiekben ez ínygyulladást, kellemetlen szájszagot,barnás lerakódást, nehézkes táplálék felvételt sőt fogvesztést is okozhat. Egy erős fogkövesség kihatással lehet az állat véráramára és szervi funkcióira is (máj, vese, szív, stb.) az ott elszaporodó baktériumok miatt.

A fogköveség kialakulása

Sokszor a túlgyakori etetés, jutalomfalat okozza a fog megbetegedését.  A táplálék felvétele után pár órával bomlik az étel ami a szájüregben maradt. Ha az állat túl sokszor kap enni vagy  az étel folyamatosan előtte van  akkor ez a  folyamat állandóan fent áll és kialakul a plakk. Fontos kiemelnünk egy jó táp mellett nincs az állatnak más eleség felvételére szüksége. Idősebb és kistestű kutyák hajlamosabbak a fogkövességre.

 

A fogkő megelőzése

A társállat etetésének leredukálása, napi 1 maximum 2 etetéssel. Javasolt a száraz táp adása, ami segít csökkenti a plakkok kialakulását, a nedves tápokkal szemben. Ma már az állatgyógyászatban sok különböző akár homeopátiás készítmény kapható a megelőzés vagy fogkő kialakulásának lassítása érdekében, pl. fogkrémek, szájvízek akár speciális fogkefe is.  Ezért a megelőzésen van a nagyobb hangsúly.

A fogkő etávolítás, elő - és utókezelés

Ahhoz, hogy megfelelően hozzáférjünk a fogakhoz egy felületes altatásra, bódításra van szükség. Ami  addig áll fent amíg kapja az altatószert illetve ennek a szernek meg van az ellenpólusa amivel tudjuk ébreszteni a kutyát vagy macskát. Sokszor a gazdik megrettennek az bódítástól, így a nyugodtabb altatás érdekében szoktuk javasolni egy altatás előtti vérlabor készítését amiben egy vérkép és az alap máj- és, vesefunckiók tartoznak bele.  Amennyiben ez elváltozást nem mutat már érkezhetnek is a fogkő eltávolítására, természetesen előtte egy fizikális vizsgálat megelőzi az altatást.Aznap éhgyomorra kell hozni kedvencüket.  A kisállat kap egy vénakült, ehhez infúziót ami segíti az altatószer hatását és a könnyebb ébredést valamint a  vérnyomás fentartását. Körülbelül maga az egész folyamat 1,5 - 2 órát vesz igénybe a bódítástól a teljesen éber állapotig amikor már a saját lábán mehet haza a kis beteg. A fogkövet egy ún. fogkő depurátorral szedjük le, ami lepattintja/ lerezegteti a fogkövet.  Sajnos előfordul, hogy egy - egy fogat el kell távolítanunk. Ezután ébredhet is kedvencük. Otthoni utókezelésre általában nincs szükség, de egy erősebb fogínygyulladás esetében antibiotikum kúrát kell végezni. A beavatkozás napján a megszokottól kevesebbet ehet az esti órák folyamán illetve többször keveset ihat az egyed. Másnaptól a megszokott napirend folytatható.

Kérdésével és időpontért forduljanak hozzánk bizalommal!

 

 

 

 

A macska conjuctivitis

 

A kötőhártya megbetegedése a macskák leggyakoribb szembetegsége.

Ilyenkor a gazdi azt veszi észre, hogy a cica szeme kipirul, váladékozik, könnyezik, a kötőhártya beduzzad,  esetleg hunyorog az érintett szemére.

Sokszor a tünetekhez felső légúti panaszok is társulnak, a cica tüsszög, prüszköl, folyik az orra, rosszabb esetben nehezített légzés is kialakul

Kialakulásának számos oka lehet:

  • Leggyakrabban  fertőző okok miatt alakul ki, ez lehet baktérium( mycoplasma, chlamidia, ) ,  vírus ( herpes , calici),  gomba, parazita ( thelazia)
  • Egyéb okai is lehetnek :könnytermelési problémák ( száraz szem betegség ), különféle irritációk ( szemhéjállás problémák, rendellenes pilleszőrök ),  vegyi anyagok, allergia.
  • Kötőhártya gyulladás kialakulhat más szembetegség kísérő tüneteként(másodlagos conjuctivitis) pluveitis, daganatok.

Fontos hogy tudjuk mi a kötőhártya gyulladás oka, hogy az alapján kezdjük el a cica kezelését, hisz láthatjuk rengeteg kiváltó oka lehet ennek a viszonylag gyakori szem tünetnek.

Kérdésével és időpontért forduljon dr. Rádai Levente szemész kollégánkhoz bizalommal!

 

 

 

 

 

Fülgyulladás - A kutyák leggyakoribb fülmegbetegedése 

A fülgyulladás vagy más néven a külső hallójárat gyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedés a kutyáknál. Sokkal ritkább esetben fordul elő a macskák esetében. A fül három fő részből áll, külső-, közép- és belső fülből. A legtöbb esetben a külső  hallójárat gyulladása áll fent. De más megbetegedések tünetei is lehet a fülgyulladás, mint pl. allergia, bűzmirigy telitettsége, egyes autoimmun megbetegedések is előidézhetik.


A fülgyulladás oka

A kutyáknál hajlamosító tényezőként állhat fent a hosszú lógó fül, külső szőrös hallójárat, fokozott fülváladék termelés, de számos fajta is hajlamos a hallójárat gyulladásra (pl. németjuhász, spániel, bischon fajták).
A gyulladás kialakulásának számos oka lehet: 
- idegentest a fülben, legtöbb esetben toklász,
- ha víz kerül a fülbe, főképp a nyári időszakban,
- élősködök, fülatkásság.
Macskáknál a legtöbb fülproblémát az élősködök, fülatkák okozzák. 

A hallójárat gyulladás tünetei
A kisállat vakarja, a környezetében lévő tárgyakhoz dörzsöli, rázza ,esetleg ferdén tartja a fejét. A külső hallójárat kipirult, érintésre fájdalmas, büdös, barnás váladék ürül a fülből/ fülekből. 
Minden ilyen eset észlelésekor azonnali állatorvosi ellátás javasolt! A fülben kialakult gyulladás során képződött váladékban többféle baktérium és gombafaj fejlődhet ki. Súlyosabb esetben a baktériumok a dobhártyán áthatolhatnak a közép- és belső fülbe is. Idült esetben ez a hallójárat beszűküléséhez vezethet. Időnként sajnos ez a kutya hallásának elvesztésébe is kerülhet, koordinációs zavarokhoz vezethet.
A fülgyulladás kezelése 
Legfontosabb teendő a gyulladás okának megtalálása, annak megszüntetése. Egy régóta fennálló hallójárat gyulladás vagy egy idegentest esetében az állatot bódítani kell majd egy alapos fülmosást végezni. A bódítás miatt a beavatkozás előtt mindenképpen javasolt egy vérlabor készítése, az egyed általános állapotának felmérése a biztonságos bódítás érdekében. A fülmosás során először minden alkalommal fülváladék mintavételt szoktunk venni, amit mikroszkópos vizsgálatnak vetünk alá. Ennek alapján a megfelelő diagnózis ismeretében célzott kezelést kezdünk el. A folyamat végén felébresztjük a kutyust és éber állapotban engedjük haza. Otthoni utókezelésre célzott terápiát írunk elő, minimalizálva a gazdi feladatait.
Macskáknál a fülatkásság kezelésére fülcsepp, illetve spot on készítmény használatos, rendszeres fültisztítás mellett.
A problémák megelőzéseként javasoljuk a rendszeres fültoilettet. Kedvencünk rendszeres fültisztítását egy héten egyszer végezzük el!

Kérdésével és időpontért forduljon hozzánk bizalommal!

 

Hírlevél feliratkozás

+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

Rendelési idő
H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00