+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00

 

 

Állati kérdések és válaszok

Néhány jó tanács a téli időszakra

A nappalok rövidülnek, hamarabb sötétedik, nyakunkon a tél. Íme pár hasznos tanács és tipp, hogyan tartsuk kutyánkat top formában és óvjuk meg egészségét:

Mozgás:

Ahogy rövidebbé válnak a napok és lehül a levegő, úgy kedvencünk mozgási kedve is csökken. Ilyenkor sok kutya a kevesebb mozgás és a több nasi miatt felszed pár kilót. Tipp: Novembertől havonta mérlegeljük le kutyánkat, mert sokszor a megvastagodott szőrre fogjuk a gömbölyödést.
Ha kevesebb a mozgás, akkor kevesebb táplálék szükséges. Itt természetesen a szoba kutyákról  van szó. A kerti kutyák esetében a hideg elleni hőtermeléshez nagyobb tápérték szükséges.

Esti órákra tolódó sétáknál javasolt a kutyákra fényvisszaverő mellényt húzni, illetve nyakörvre szerelhető villogó lehet használni.

Hó és a jég:

Egy szép porhó borította terepen ki ne szeretne jó nagyot sétálni? Sok kutya igazán élvezi a havat. Amire oda kell figyelni, hogy séta után ellenőrizzük le a mancsokat, mert a jég megvághatja a talppárnákat és a hó kis jégcsomókká összeállva az ujjak között fájdalmat, kellemetlenséget okozhat kutyánknak.
Sok helyen a kiszórt só és kémiai szerek égető, csípő érzést okozhatnak. Tipp: Minden séta után mossuk le langyos vízzel a mancsokat!

Fagyálló (ethylen glycol) mérgezés:

A legveszélyesebb kémiai méreg kisállatainknak a fagyálló. A mérgezés előfordulása főleg a téli időszakokban gyakori, mivel ilyenkor szokták a gépjárművekben lecserélni ezt a folyadékot.
A fagyálló íze édeskés, amit szívesen kóstolnak meg az állatok. Elfogyasztva a bélrendszeren felszívódik és a keletkező bomlástermékek erősen károsítják a vesét. Relatív kis mennyiségebn is súlyos vesekárosodást okoz, majd rövid időn belül a vese funkcionálisan leáll és az állat elpusztul.
A tünetek gyorsan 24 órán belül kialakulhatnak: tudatzavar, hányás, görcsök, eszméletvesztés.
Tipp: Nagyon ügyeljünk, hogy semmilyen esetben ne hagyjunk elő nyitott flakont, kicsöpögött fagyállót, mert kevés mennyiség elfogyasztása is fatális kimenetelű lehet!
HA A GYANÚJA IS FELMERÜL ANNAK, HOGY KEDVENCE BELEKÓSTOLT A FAGYÁLLÓBA, AZONNAL FORDULJON ÁLLATORVOSÁHOZ!

KULLANCSOK ELLENI VÉDELEM

Ezt a fejezetet kiemelném, mert sokan úgy gondolják, hogy a tél beköszöntével a kullancsok visszahúzódnak és téli álomba merülnek. Ez sajnos nem így van abban az esetben, ha enyhe a tél. Az elmúlt hetekben (október vége-november eleje) a szokatlanul melegebb, csapadékosabb napok kifejezetten megemelték a kullancsos betegeink számát. Ez két okra is visszavezethető. Az egyik, hogy a gazdik nem fordítanak kellő figyelmet a védekezésre, a másik ok, hogy a kullancsok sokkal agresszívabbak ebben az időszakban a táplálékhiány miatt.

Ezért tartom fontosnak, hogy egész évben megfelelő kullancs elleni védelemben tartsuk kedvenceinket. Tudom, hogy ezek a szerek nem olcsóak, de megéri a biztonság és a megbetegedéskor fellépő többletköltségek elkerülése miatt.

 

Édes szájú állatok

Mit tegyünk ha kedvencünk édes szájú és szereti a csokit?

Mint azt sokan tudják a csokoládé theobromin tartalma serkentő hatású, kicsit hasonlóan mint a koffein. Ez MÉRGEZŐ lehet a kutyák számára. Különböző csokoládé fajták eltérő menyiségben tartalmaznak theobromint. Főleg az étcsokiban van sok!

Mit okoz a theobromin és milyen tünetek jelentkezhetnek?

A theobromin főleg a keringésre, vesékre, idegrendszerre  fejt ki káros hatást. Ez nagyban függ attól, hogy milyen mennyiségben és milyen csokoládét fogyasztott el kedvencünk.

Tünetek:

 • hányás
 • hasmenés
 • remegés
 • inkordináció
 • szokatlanul túlzott aktivitás (hyperaktivitás)
 • lihegés

Mennyi csokit lehet adni kutyánknak?

Azt ajánljuk, hogy NE adjunk csokoládét kedvencünknek! Ha esetleg mégsem tudjuk ezt betartani akkor tudjuk, hogy 100-150 mg/kg mennyiségű theobromin már toxikus! Átalában 25 gramm csokoládé (csoki fajtától függően eltérő) theobromin tartalma:

 • fehér csoki minimális koncentráció
 • tejcsoki kb 45 mg theobromin
 • édes dark csoki 150-160 mg
 • étcsoki 400-500 mg
 • főzött nem édesített csokoládé 390-450mg

  Ez azt jelenti, hogy egy 30kg körüli boxernél akár halálos kimenetelű tünetek megjelenése 1kg tejcsoki, fél kg étcsoki elfogyasztása után jelentkezhetnek.
  Enyhébb mérgezési tünetek egy 30 kg-os kutyánál 200 mg tejcsoki elfogyasztasá után hányás, hasmenés. 500 mg után keringési zavarok, 750 mg után pedig súlyos remegés, izomtónus fokozódás jelentkezhet.

Mit tegyünk,ha észrevesszük, hogy kedvencünk megdézsmálta a csokis fiókot?

Elsőként nézzük meg milyen csokiból mennyi fogyott el, majd hívjuk fel állatorvosunkat és részletesen mondjuk el az elfogysztott adagokat. Ebből ki lehet számolni, hogy szükséges-e az állatorvosi ellátás. 

Kezelés

A theobrominak nincs antidotuma! A tüneti kezelés viszont sok esetben szükséges, sőt életmentő is lehet! Súlyosabb esetben a hánytatás, gyomormosás, aktív szén használata a kezelés. A keringés helyreállítása végett infúzió is fontos lehet.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

+36 30 / 958 2006
+36 26 / 950 341

mestervet@mestervet.hu
mesterkisallatklinika@gmail.com

 

Rendelési idő
H-P 800-1200
Szo. 900-1200

 

H-P

 

15:00-19:00